Wegański deser dyniowy bazuje na 2 głównych składnikach i dodatkach, które podkreślają ten jesienny, delikatny i słodki smak. Jeśli tak jak ja jesteście fanami dyni, to ten przepis jest dla Was! Przygotowuje się go ekspresowo, ale najlepiej, gdyby deser miał możliwość spędzenia kilku godzin w lodówce – albo, ubijcie lekko mleko kokosowe – deser będzie aksamitny i lekko gęsty.
Jeśli macie ochotę tak przygotowany wegański deser dyniowy możecie też zamrozić w pudełku po lodach i właśnie w tej formie się nim zajadać. Jeśli chcecie, aby masa była gęstsza, coś jak budyń to dodajcie więcej puree z dyni, a mniej mleka kokosowego.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 puszki mleka kokosowego (stała część wymieszana z wodnistą)
- 4-5 łyżek puree z dynii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka syropu z agawy/cukru
Puree z dyni miksujemy z mlekiem kokosowym – możecie najpierw lekko ubić mleko, żeby masa była gęstsza. Dodajemy cynamon, kardamon i słodzidło – miksujemy jeszcze chwilę. Wegański deser dyniowy przelewamy do szklaneczek i schładzamy kilka godzin w lodówce – przed podaniem posypujemy gorzkim kakao oraz orzechami.
Oczywiście, jeśli nie macie czasu na schłodzenie deseru to nic nie szkodzi – też będzie pysznie!
Moje inne przepisy z dynią:
2 komentarze
Słodki Jezu.. jakie to jest pyszne. Zostało mi pół puszki mleka kokosowego z sosu i trochę dyni z obiadu. Wpisałam je i trafiłam na ten blog. Myślałam, że będzie ok, a jest SZTOS. Pozdrawiam i będę przeglądać resztę 😀
🙂 haah cudownie, cieszę się ogromnie!