Przepis na pierogi z dynią jest już na blogu od kilku lat, moje kolejne podejście jest jednak dużo bardziej świadome. Dynia świetnie smakuje z masłem orzechowym i to sprawdziłam już nieraz, w towarzystwie pomidorów, bułki tartej, parmezanu jest równie dobrze. Ale szałwia? To jest dokładnie to! I właśnie na to miałam ochotę w poprzedni weekend! Farsz jest kremowy, delikatny, potrzeba mu kilka dodatków, które podkreślą jego wyśmienity smak i strukturę.
Wiem, że utarło się takie przekonanie, że pierogów nie powinno jeść się na diecie. Okej, mąka pszenna może i jest kaloryczna, ale najbardziej kaloryczne nie są same pierogi a np. zasmażka, farsz itp. W tym przypadku, owszem, pierogi są z mąki pszennej (ok. 347 kalorii na 100 g), ale jednocześnie na 400g dyni przypada 1 łyżka mascarpone (ok. 100 kcal). Jeśli więc pierogi zjecie rozważnie to nie zaszkodzą one ani Wam ani Waszej diecie 🙂 Nawet masło czy boczek jest odpowiednie – ważne, żeby zgadzało się Wam makro/kalorie. Organizm też czasem potrzebuje odpoczynku, zafundujcie mu więc domowe spa z pierogami z dynią <3
Zerknijcie na inne przepisy, np. pierogi ruskie!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- ok. 0.5-1 szklanki ciepłej wody
- 300 g miąższu z pieczonej dyni
- 1 łyżka mascarpone
- sól, pieprz
- płatki chili (szczypta)
- do podania: szałwia/masło/parmezan
Z mąki i wody zagniatamy ciasto, dodajemy odrobinę soli – ciasto na pierogi będzie sprężyste, powinno łatwo odchodzić od rąk – podsypujcie mąki, jeśli będzie taka potrzeba (ja podczas wałkowania posypałam stolnicę i wałek mąką). Upieczoną, miękką dynię umieszczamy w blenderze, dodajemy sól, pieprz, mascarpone, odrobinę płatków chili. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy schłodzić ją w lodówce ok. 30-45 minut – mascarpone powinno nieco związać składniki. Na stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto, szklanką wykrawamy kółka, w ich środek nakładamy po łyżeczce farszu, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.
Pierogi wyśmienicie smakują gotowane, jak i podsmażone.
Gotowanie: zagotowujemy garnek wody z solą, wrzucamy pierogi, jak wypłyną gotujemy jeszcze dwie minuty.
Smażenie: rozpuszczamy na patelni odrobinę masła, na mocno rozgrzanej patelni kładziemy pierogi, smażymy je kilka minut na rumiano.
Pierogi z dynią podajemy najlepiej z podsmażonymi na maśle liśćmi szałwii. Ewentualnie możemy podać je z tartym parmezanem,
Brak komentarzy