Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i marchewką to rozgrzewający posiłek w sam raz na zimne, listopadowe, wieczory. Kiedy z pracy przychodzę do domu ostatnia rzecz, na jaką mam ochotę to sterczeć godzinami w kuchni z burczącym brzuchem 🙂 Miksuję więc wcześniej upieczoną (lub nawet nie) dynię, dodaję kilka innych warzyw, przyprawy i mam gotową zupę.
Jeden przepis na zupę krem z dyni jest już na blogu, zajrzyjcie koniecznie — > Zupa dyniowa
Składniki:
- 300-500g pieczonej dyni hokkaido (przepis na pieczoną dynię)
- 2 szklanki wody
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- chili, oliwa
- 1 cebula
- ew. śmietanka/mleczko kokosowe
Wodę gotujemy, wkładamy do niej pokrojone marchewki, posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie na rumiano, dodajemy do marchwi wraz z dynią. Gotujemy wszystko ok. 15 minut, następnie doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem. Podajemy z mleczkiem kokosowym/śmietanką.
Brak komentarzy