Pieczona dynia hokkaido jest bardzo dobrym dodatkiem do makaronów, sałatek, pizzy. Na jej bazie możecie przygotować krem z dyni, który będzie na blogu już jutro… 🙂
Tak przygotowana dynia jest bardzo kremowa, aromatyczna. Możecie nawet przypiec ją mocniej – pamiętajcie, że hokkaido możecie zjadać ze skóką – to chyba największa zaleta tej odmiany dyni… 🙂 Pestki i miąższ są jednak niejadalne więc pozbądźcie się ich. Taką dynię możecie też upiec w całości, ale potrwa to trochę dłużej niżeli dynia pokrojona w plastry.
Pieczona dynia to zaledwie kilka składników, a smak jest naprawdę wow! Korzystajcie póki można z dobrodziejstwa jesieni i pieczcie hokkaido!
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- oliwa
- sól, pieprz
- tymianek cytrynowy
Dynię kroimy na pół, wydrążamy z niej miąższ i pestki. Dynię kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem cytrynowym. Skrapiamy dynię oliwą. Pieczemy ją ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Tak przygotowaną dynię zajadamy lub traktujemy jako dodatek do innych potraw.
Brak komentarzy