Zupy

Zupa dyniowa

26 września 2013

zupa krem z dyniZupa dyniowa jest idealna na tę porę roku.

Liście z drzew spadają, złocą się, co chwilę potykam się o kasztany, które są na chodniku. Zakładamy kurtki, cieplejsze swetry, dopiero później możemy wyjść z psem na spacer. Lubię jesień, ale tylko suchą- bez deszczu, kałuż, parasoli. Najlepiej taką ze słońcem, błękitnym niebem i kolorowymi liśćmi.

Jeśli jesień to dynia:) Dlatego mam dla Was przepis podstawowy na zupę dyniową, możecie do niej dodać ulubionych przypraw, mleka kokosowego itp., co całkowicie odmieni jej charakter. Lubicie zupy krem?:)

Składniki na 4-6 porcji:

  • 500g dyni
  • ok. 1l wywaru warzywnego (może być rosół)
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy
  • dodatkowo: szczypiorek, płatki pomidorów

Dynię obieramy, usuwamy z pestki. Miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy połową porcji wywaru i gotujemy do miękkości, ok. 20-30 minut (w zależności od wielkości kostki dyni). Gdy dynia zmięknie blendujemy ją na gładki krem, dolewamy bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie było to ok. 200ml). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę dyniową podajemy skropioną oliwą, z posiekanym szczypiorkiem oraz płatkami pomidorów (możecie pominąć lub podać z pokrojonymi w kosteczkę pomidorkami malinowymi).

zupa dyniowa

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply ola 26 września 2013 at 19:25

    ja robię zupę dyniową z papryką. też ją kroję w kostkę (zółta lub czerwona) i gotuję razem z dynią w wywarze,papryka fajnie podkreśla smak. polecam spróbować!

    • Reply pees 26 września 2013 at 20:25

      dzięki!:) nowych smaków nigdy dość:)

    Zostaw komentarz