Niesamowity smak klasycznego chili con carne. Rozgrzewające i sycące danie w sam raz na jesień. Możecie podać je z ryżem lub ulubionym pieczywem. Sprawdzi się również jako farsz do tacos – przepis na blogu na tacos z mięsem mielonym wkrótce. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale smak jest tego warty. Spróbujcie przepisu z kuchni meksykańskiej i dajcie się zachwycić. Danie jednogarnkowe, bardzo proste!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 i 1/2 łyżeczki:chili, mielony kmin rzymski, suszone oregano
- 100 g wędzonego boczku
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 300 ml wody
- 100 ml gorącej kawy/espresso
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka cukru
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g kukurydzy z puszki
- dodatkowo: chili, limonka, kwaśna śmietana, awokado, kolendra (suszona lub świeża)
Na maśle w dużym garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – podsmażamy wszystko tak, aby aromaty zaczęły się wydobywać. Na patelni smażymy pokrojony boczek, dodajemy go do cebuli. Podsmażamy wołowinę i dokładamy ją do dużego garnka. Doprawiamy solą i pieprzem – po ok. 1/2 łyżeczki lub więcej. Dodajemy wodę i kawę. Gotujemy całość, zmniejszamy ogień i chili con carne dusimy pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, cukier i czekoladę. Dorzucamy odsączoną kukurydzę i fasolę, ew. pestki chili. Dalej gotujemy ok. 1-2 godzin. Chili con carne przechowujemy w lodówce. Możemy je też zamrozić. Podajemy z ulubionymi składnikami.
Inne przepisy na obiad:
Brak komentarzy