Zupa krem z jarmużu sprawi, że Wasze przemęczone majówkowymi pysznościami żołądki złapią oddech. Podczas długiego weekendu na pewno skusiliście się na grillowane mięsa, kiełbasy, warzywa. Do tego sałatki, zapewne alkohol i dziś od rana ssie Was w żołądku, bo przyzwyczailiście go przez te kilka dni do podjadania i chrupania co rusz czegoś nowego. Takie mieszanki słodkich, słonych potraw i napojów gazowanych nie są dobre dla naszych organizmów. Jeśli czujecie się ciężko, Wasze brzuszki odstają bardziej niż w kwietniu to skuście się na zupę, którą Wam dziś pokazuję. Jarmuż jest skarbnicą białka, błonnika, witamin i soli mineralnych. Poleca się go osobom, które mają problemy z żołądkiem i np. choroby wrzodowe. Tak jak pisałam – jeśli czujecie, że czas zjeść coś lekkiego to przygotujcie zupę krem z jarmużu.
Składniki:
- 300g jarmużu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 pietruszka
- 2 duże ziemniaki
- 1l bulionu warzywnego (ew. rosołu)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- Do podania: ser grana padano, oliwa truflowa
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy ją do bulionu, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę obieramy, pietruszkę również – siekamy na plastry razem z cukinią- wrzucamy do rondelka. Gdy warzywa zmiękną do zupy dodajemy jarmuż, po ok. 3-5 minutach gotowania miksujemy zupę. Uważamy, aby nie przegotować jarmużu, bo straci kolor tak, jak brokuł. Podajemy z serem i oliwą truflową.
1 komentarz
Pyszny krem. Delikatny i sycący. Świetny sposób aby przemycić dzieciom garść witamin. Doprawiłam go świeżym rozmarynem, gałką i czosnkiem, a podałam z pokruszoną fetą i uprażonymi płatkami migdałowymi. Pychotka. Dzięki za inspirację.