Zdrowe śniadanie to nie tylko ciemny chleb z szynką i pomidorem czy owsianka. To też placki, placuszki czy omlety. W każdą środę pokażę Wam moją wariację na temat zdrowego śniadania. Dlaczego akurat środa? Bo to według niektórych najtrudniejszy dzień tygodnia, my go sobie uczcimy dobrym śniadaniem!:) No, to też taka mała sobota…
Placki z żurawiną zaspokoją Wasz apetyt na słodkości i głód na kilka godzin:)
Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, ich kaloryczność względem dużej ilości składników odżywczych naprawdę jest poprawna. Suszona żurawina to również same dobrodziejstwa- błonnik, witamina C, B1 i B2; wapń, fosfor, miedź i jod oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Powinniśmy zajadać się nią regularnie! Jest cierpka ale też niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor. Ja wrzucam ją do placków czy ciast nagminnie!
Składniki na ok. 14 sztuk:
- 2 jajka
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 0%
- 100ml mleka 2%
- 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 garść suszonej żurawiny
Jogurt, mleko i jajka mieszamy razem, dodajemy do nich po łyżce mąki, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Następnie dosypujemy płatki owsiane oraz suszoną żurawinę. Dodajemy miód i olej. Masę nakładamy dużą łyżką na rozgrzaną patelnię, smażymy placki z obu stron na rumiano. Podajemy z miodem.
1 komentarz
zdrowe, a jakie sycące 🙂