- francuska zapiekana zupa cebulowa
- węgierska zupa gulaszowa
- tajska zupa z kurczakiem?
—
Miseczki do zapiekania pojadą do Justyny, która zostawiła komentarz:
Ciężko mi odpowiedzieć na pytanie z jakim dodatkiem najchętniej podaję zupy. Dodatki dobieram tak, żeby dobrze współgrały z zupą.
Jeśli chodzi o nowe pomysły na zupy to udało mi się wypróbować już wszystkie 🙂
Gulaszową przygotowałam po meksykańsku – z czerwoną i białą fasolą, kukurydzą, papryką, papryczką chilli, cebulą i mięsem mielonym. Do tego tortilla podpieczona z oliwą czosnkowo-paprykową. Bardzo smakowałam mojemu narzeczonemu, który lubi konkretne dania.
Tajską z cukinią i marchewką, krewetkami tygrysimi i czerwonym grejpfrutem. Doprawiłam ją kolorowym pieprzem i dodałam pikantne krakersy ryżowe. Zupa bardzo kolorowa, lekka, ale zarazem sycąca 😉
Do cebulowej obowiązkowo ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) i szczypiorek. Nie mam miseczek do zapiekania, więc podałam ją z bagietką czosnkową z serem.
Komplety zup dostaną: CornerWithRecipes, Dzikowiec, Aleksandra Omernik,
Magdalena Pawłowska, karolajnn, Proste Przepisy Kulinarne, favcook
40 komentarzy
Do francuskiej zupy cebulowej lubię grzanki z ciemnego pieczywa, które sama robię z mocno czerstwych resztek pieczywa. Kroje w kosteczkę, układam na desce i kładę na kaloryfer. Świetny dodatek do zup 😉 no i resztki się nie marnują 😉
shrewa@gmail.com
Zupy (np. węgierską zupę gulaszową) uwielbiam podawać z poduszeczkami francuskimi z wnętrzem tematycznie dopasowanym do smaku zupy – w tym przypadku poduszeczka jest nadziana pieczarkami z dodatkiem serka śmietankowego i szczypiorku 🙂 Polecam!
marikac1@wp.pl
z grzaneczkami 🙂
wyll@tlen.pl
oczywiście że z grzaneczkami 🙂
wyll@tlen.pl
zdublowana odpowiedź;]
Dla mnie najlepszy dodatek- np. do barszczyku, to domowy makaron. Robiła taki moja Mama a ja spróbowałam niedawno samodzielnie i mimo, że był trochę za grubo pokrojony, udało mi się odtworzyć jego znakomity smak , zapamiętany z rodzinnego domu 🙂
chodziło o dodatki do konkretnych zup Winiary
makaron, ryż, grzanki. wszystko zależy od tego jakiego rodzaju zupę serwuję. cebulowa musi być z grzankami, tajska na ostro więc z dodatkiem chilli a gulaszowa z prawdziwym wiejskim chlebem, mmm… pycha
Francuska zupa cebulowa zdecydowanie najlepiej smakuje z grzankami z chleba zapieczonymi z serem żółtym. Pyycha !
karolajnn5@gmail.com
Ja najchętniej jadam zupy z grzankami. Sa przepyszne! Pasuje idealnie do zupy francuskiej.
kinga@prosteprzepisykulinarne.com
Ja nie lubię groszku ptysiowego, nie lubię też grzanek do zupy. Jednak robią zupę cebulową robię cebulowe kruche krążki, które są strasznie pikantne i smaczne. 🙂
favtravblog@gmail.com
do cebulowej najchętniej pozostając w klimacie ciasta francuskiego paszteciki z tego ciasta z kurczakiem i szpinakiem, ewentualnie pieczarkami i żółtym serem – i mamy już pożywny obiad 🙂
do węgierskiej postawiłabym na pełnoziarniste grzanki z masłem czosnkowym posypane świeżą pietruszką 🙂
a do tajskiej zupy z kurczakiem chyba dorzuciłabym makaron (chiński lub ryżowy).
Mniam, zrobiłam się głodna 🙂
mail: smaczne88@gmail.com
mariolka2004@gmail.com
Najbardziej lubię zupę z dodatkiem grzanek i to najlepiej czosnkowych:)
mariolka2004@gmail.com
Pozdrawiam Monika
Oczywiście miałam na myśli grzanki czosnkowe z koperkiem do francuskiej zupy cebulowej.:)
Węgierska gulaszowa z grzanką
mi378@wp.pl
witam ja zupe tajska zupa z kurczakiem podaje z tortila zapiekana na pateli pycha pozdrawiam beata
butika@o2.pl
Muszę się przyznać, że jeszcze nie przygotowywałam tych zup, chociaż ciągle chcę to zrobić.
Cebula kojarzy mi się z czosnkiem. Jak jest jedno to jest i drugie. Więc myślę, że najlepiej połączyć zupę cebulową z grzankami czosnkowymi.
W węgierskiej zupie są ziemniaki. U mnie w domu od zawsze zupę z ziemniakami je się ze zwykłym białym chlebem.
Co do zupy tajskiej z kurczakiem to myślę, że dobra będzie bez żadnych dodatków.
Moje propozycje dodatków:
– francuska zapiekana zupa cebulowa – jako dodatek proponuję grzanki z bagietki zapieczonej z masłem czosnkowym i pokrojonymi w kostkę
– węgierska zupa gulaszowa – trójkąciki z ciasta francuskiego z farszem z podsmażonej cebuli i pieczarek – doprawionymi na ostro.
– tajska zupa z kurczakiem – delikatne paluchy z ciasta drożdżowego z sezamem
edith26@gazeta.pl
Jako dodatek do zup uwielbiam grzanki, szczególnie czosnkowe. Podałabym je do zapiekanej zupy cebulowej.
dan155@o2.pl
Chyba nic nie pobije jako dodatku własnoręcznie przygotowanych grzaniec. Pasują do wszystniego!!!
Rafaltychy77@gmail.com
francuska cebulowa z paluszkami z ciasta francuskiego,sera żółtego i oregano
Francuską zupę cebulową podaje z tostami z czerstwej bagietki, które podpiekam w tosterze. Dodaję także kilka figurek zrobionych z ciasta fracuskiego (upieczonych), tak by bardziej zupa kojarzyła mi się z miejscem z ktorego pochodzi- więc mam tam małą wieże Eiffel, zakochane łabędzie i serduszko- bo Paryż to miasto zakochanych :)))
Węgierską zupę gulaszową podałabym z pieczywem np. ze świeżym chlebem.
Do Tajskiej zupy najbardziej pasuje mi makaron ryżowy lub ryż, ale ze względu na jej pyszny smak najczęściej zjadam ją samą :)))
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
smakowyraj@gmail.com
Ja lubię zupy z paluszkami grissimi, zmieniam tylko ich smak, np. zupę tajską z kurczakiem z grissimi z sezamem, inne np. z kminkiem czy ostrą papryką… to jest najlepsze, bo można je urozmaicać, np czasami piekę je z serem. Po prostu pycha
ulecka@op.pl
Moja propzycja:
– francuska zapiekana zupa cebulowa – jako dodatek proponuje grzanki z chrupkich bagietek, zapiekane żółtym serem. Mniam!!!
– węgierska zupa gulaszowa- wg. mnie pasuje kiełbaska, cienko pokrojona, np. ( śląska)
– tajska zupa z kurczakiem – poduszeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z porów przyprawionych curry. Pycha:)
a.szwedka@wp.pl
Moja propozycja podania:
– francuska zapiekana zupa cebulowa- jako dodatek proponuje grzanki z chrupkich bagietek zapiekane żółtym serem.
– węgierska zupa gulaszowa- najlepiej pasuje cienko pokrojona kiełbaska np. śląska
– tajksa zupa z kurczakiem- poduszeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z porów przyprawionych curry. Mniam:)
a.szwedka@wp.pl
Do zupy najbardziej smakują mi własnoręcznie zrobione z wcześniej ugotowanych ziemniaków zapiekane ziemniaczane kulki zczosnkiem i jogurtem. Są przepyszne!
mmchcialowska@gmail.com
Do zupy najbradziej smakują mi własnoręcznie przygotowane zapiekane kulki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków, jogurtu, pietruszki i czosnku. Pycha:)
Witam!
To jakie dodatki podaję do zup zależy od rodzaju tej zupy, a więc:
– domowy cieniutki makaron co niedzielę podaję do rosołu – to już taka rodzinna tradycja. Odkąd pamiętam co niedzielę był rosół i do niego mama przygotowywała makaron, a ja kroiłam płaty makaronowe na cieniutkie niteczki za pomocą maszynki na korbę. 🙂 Teraz też tak jest, mama robi makaron (najlepszy!), a ja go kroję.
– grzanki z ciemnego i jasnego pieczywa, smażone z dodatkiem czosnku lub świeżych ziół podaję do zup-kremów.
– kluseczki lane podaję do zup jarzynowych. Są one takim “konkretniejszym” dodatkiem wśród warzywek.
– płatki śniadaniowe (kukurydziane lub czekoladowe) podaję do zup na słodko, najczęściej do zup owocowych. Świetnie chrupią podczas jedzenia. 🙂
– pulpeciki z mięsa mielonego podaję najczęściej do gęstej zupy pomidorowej.
– kostki z kaszy manny lub kukurydzianej podaję do rosołu na specjalne życzenie taty, bo on uwielbia zajadać ciepły rosół z mannowymi kostkami zamiast z makaronem.
Nie lubię groszku ptysiowego, bo dla mnie jest on bez smaku i nic nie “wnosi” do zupy dlatego go nie używam, ale jak widać podaje wiele różnych dodatków do zup, tak aby były one pożywniejsze i smaczniejsze.
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Wybrałabym zupę tajską, bo uwielbiam orientalne smaki. Jednak kurczaka zamieniłabym na tofu lub seitan w marynacie z curry, bo jestem wegetarianką. Na pewno dodałabym korzeń imbiru i pora. Z chęcią poeksperymentowałabym dodając prawdziwą chińską kapustę – pak choi.
Francuska zupa cebulowa – delikatne lane kluseczki.
Węgierska zupa gulaszowa- bagietka pokrojona na skos z posiekaną kiełbasą i startym żółtym serem, zapieczona w piekarniku.
Tajska zupa z kurczakiem- podałabym ją w przygotowanym domowym chlebku, a zaprawiła dodatkowo topionym serkiem śmietankowym lub koperkowym.
kamila.mloczek@gmail.com
Kocham tajską zupę z kurczakiem i najczęściej wcinam ją nie z makaronem ryżowym, a sojowym- tak mi najbardziej smakuje 🙂 węgierską zupę gulaszową zawsze podaję z kromką świeżego pszennego pieczywa, a francuskiej zupy cebulowej jeszcze nigdy sama nie przygotowałam, ale kosztowałam z grzankami i była wspaniała 🙂
dagmara.abel@gmail.com
do tajskiej zupy z kurczakiem dodaję odrobinę żółtej pasty curry – lubię mocno pikantne;)plastry pieczarek oraz siekaną kolendrę.
agnespa@wp.pl
witaj
zupę cebulową podałabym z drożdżowymi mini calzone z goudą(takie ciepłutkie idealne do “maczania w zupie”)
do węgierskiej gulaszowej,pieczone placki ziemniaczane(zupę zrobiła bym gęstrzą-coś a’la gulasz po węgiersku)
a do tajskiej z kurczakiem dodałabym lekkie zlote kuleczki z palatków ryżowych(smażone krótko w głębokim oleju)
pozdrawiam
Olcia
oluska86@interia.pl
Moim sekretnym składnikiem do zupy cebulowej jest whisky! Oczywiście nie cała butelka,ale ok 50ml. Doskonale podbija smak zupy i rozgrzewa. Do tego standardowo grzaneczki posypane startym, żółtym serem. Polecam,bo na prawdę warto!
d.krynska@interia.pl
A dopiero teraz doczytałam, że trzeba dodatek do konkretnych zup. Proponuję więc makaron domowy do tajskiej z kurczaka a do gulaszowej taki grubo pokrojony, w kwadraty, jak łazanki. Do cebulowej – tylko grzanki zapieczone z z zółtym serem 🙂
Witam!
Niestety jeszcze nie miałam okazji spróbować zup Winiary, ale myślę, że już niedługo się na jakąś skuszę.:) Jako dodatki do nich podałabym:
– do francuskiej zapiekanej zupy cebulowej – grzanki z bagietki podpieczone z serem z niebieską pleśnią (np. Roquefortem) i posypane smażoną cebulką
– do węgierskiej zupy gulaszowej – pulpeciki z mięsa mielonego z dużą ilością cebulki i czerwonej papryki, a także pajdę świeżego chleba z masłem
– do tajskiej zupy z kurczakiem – smażone krewetki koktajlowe z dodatkiem czosnku i imbiru
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Ciężko mi odpowiedzieć na pytanie z jakim dodatkiem najchętniej podaję zupy. Dodatki dobieram tak, żeby dobrze współgrały z zupą.
Jeśli chodzi o nowe pomysły na zupy to udało mi się wypróbować już wszystkie 🙂
Gulaszową przygotowałam po meksykańsku – z czerwoną i białą fasolą, kukurydzą, papryką, papryczką chilli, cebulą i mięsem mielonym. Do tego tortilla podpieczona z oliwą czosnkowo-paprykową. Bardzo smakowałam mojemu narzeczonemu, który lubi konkretne dania.
Tajską z cukinią i marchewką, krewetkami tygrysimi i czerwonym grejpfrutem. Doprawiłam ją kolorowym pieprzem i dodałam pikantne krakersy ryżowe. Zupa bardzo kolorowa, lekka, ale zarazem sycąca 😉
Do cebulowej obowiązkowo ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) i szczypiorek. Nie mam miseczek do zapiekania, więc podałam ją z bagietką czosnkową z serem.
dzastin_1988@wp.pl
Justyna
Zupę gulaszową zawsze podaję z wielką pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką. Uwielbiam na koniec moczyć chleb w sosie i zjeść moją ulubioną zupę do ostatniej kropelki 🙂
karra-mia@gazeta.pl