To jedna z prostszych babek wielkanocnych,
nie wiem co mogłoby się w niej nie udać:)
Możecie ją zrobić z dodatkiem gorzkiej czekolady,
ja dałam kakao- prosto, smacznie.
Trochę martwiła mnie forma- jest duża i babka przez to dosyć płaska,
jeśli macie ochotę to zróbcie ją w keksówce!:)
Składniki na wielkanocną babkę marmurkową:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka miękkiego masła (można użyć margaryny)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 duże jajka
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- ew. do polewy: 50g gorzkiej czekolady, 20g masła, mleko
Masło miksujemy, gdy zrobi się puszyste dodajemy cukier i dalej miksujemy. Po kolei dodajemy jajka- mnie się masa zwarzyła- ale tak ma ponoć być. Na wolnych obrotach miksera przesiewamy do środka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. W momencie połączenia się wszystkich składników wyłączamy mikser.
Masę dzielimy na 2 części- u mnie były to proporcje 1:3 (gdzie 1 część była ciemna i 2 jasne, bez kakao).
Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy mąką/bułką tartą. Wylewamy do środka masę- u mnie najpierw jasna, później ciemna, możemy widelcem zrobić zygzaki.
Wstawiamy babkę do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach- możemy sprawdzić patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Babkę polewamy przygotowaną polewą:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, dodajemy kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić.
5 komentarzy
bardzo ładna :]
prose i pyszne , już nie umiem doczekać się baby 😉
Oj, a czemu ona nie urosła? Ja bym nie dodawała takiego zdjęcia…
przecież urosła!:)
nie ma ani zakalca ani nic, jest idealna:)
tylko forma strasznie duża, bo śr. 32cm
fajny marmurek, i ten kawałek oblany czekoladą…paluszki lizać:)