Piękne kolory,
bogate wnętrze.
Wspaniały obiad!:)
Przedstawiam Wam tort naleśnikowy
z mięsem mielonym, papryką, cukinią, sosem pomidorowym.
Ciasto naleśnikowe zróbcie według swoich upodobań, doprawcie solą i pieprzem.
Potrzebujemy 8 sztuk, nie za cienkich.
Składniki na farsz:
- 400g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 cukini
- 300g startego sera
- 2 małe cebule
- dodatkowo: sos pomidorowy (2 pomidory, czosnek, cebulka, przyprawy- wszystko miksujemy)
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni, dodajemy mięso, doprawiamy i chwilę dusimy.
Papryki kroimy w cienkie paski (wcześniej możemy je sparzyć i usunąć skórkę), cukinię kroimy w plastry.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno naleśnik i farsz, podsypując każdego naleśnika serem. U mnie było to 8 naleśników. Wierzch posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 160 stopniach.
Podajemy z ulubionym sosem/dipem.
Wyniki konkursu z Maroko w tle:
Komentarzem numer 22 (odliczając odpowiedzi do komentarzy) jest :
Edith z bloga Pasja Smaku
Edith, czekaj na upominek!:)
8 komentarzy
ale kapitalny obiadek:) chętnie bym się na niego wprosiła:!
Mmm, świetny tort! Kawałek takiego zjadłabym z przyjemnością 😀
Pyszny ten torcik 🙂
boski! ja zawsze robię tort naleśnikowy w wersji na słodko, ale w wytrawnej jeszcze nie było. 😉
zachecajaco i apetycznie to wyglada,napewno wyprobuje 🙂
Wow, nigdy nie robiłam tortu naleśnikowego 🙂 Sądzę, że spróbuję. Dzisiaj, podobnie jak wczoraj i przedwczoraj niewiele miałam do gadania w kuchni w kwestii obiadu… Ehhh, ani się człowiek obejrzy, a przy garach stoi tata i pichci zupę oraz drugie… Uroki mieszkania z rodzicami. I jak tu człowiek ma się rozwijać kulinarnie? Obserwując inne blogi 😀
Pozdrawiam – Lidka Ka
fajne są takie torty! do tej pory widziałam tylko na słodko, a tu proszę, coś nowego 🙂
wyglada super:)
mniam zjadlabym 🙂