To smak mojego dzieciństwa:)
Jak jeszcze chodziłam do podstawówki,
spaghetti z pulpecikami było hitem!:)
Proste, smaczne, znany smak bo to w końcu spaghetti,
a jednak całkiem inaczej podane- pysznie!:)
To uproszczony przepis Nigelli z książki “Nigella gryzie”.
Składniki pulpeciki:
- 150 g mielonej wołowiny
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- sól, pieprz, chili do smaku
- 100 ml mleka
Wszystkie składniki na pulpety (w tym pokrojoną w drobną kostkę cebulę) mieszamy razem w jednej misce. Formujemy kulki i smażymy je na odrobinie tłuszczu na rumiano z dwóch stron.
Do podsmażonych pulpecików dodajemy pomidory, poszatkowaną cebulę (baardzo drobno!), czosnek, przyprawy i mleko.
Zmniejszamy ogień i całość gotujemy ok. 10 minut – w tym czasie sos zacznie się redukować.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, bazylią i świeżo startym parmezanem.
7 komentarzy
Uwielbiam;)
Mmm co za pychota!! Ale nabrałam apetytu 🙂
Pozdrawiam!!
Też go uwielbiam;)
So temptingly delicious.
Jak ja byłem dzieckiem to u mnie w domu spaghetti nie było 🙁
Oj robię bardzo podobne spaghetti z pulpetami – uwielbiam to danie! Pycha!
pyszna klasyka! 😉