Aaaaaa
zaczęło się!:)
Kurki przy drogach, na straganach,
w punktach skupu.
Uwielbiam te grzyby.
Kurki i borowiki to moje ulubione:)
Sos kurkowy jest przepyszny!:)
Delikatny, o głębokim smaku, który możemy zaostrzyć dodając np. pieprz czy chili.
Możemy go podać do mięs, ziemniaków, makaronu.
Podjadać z patelni:)
Sos z kurek jest bardzo prosty do zrobienia,
nie ma tu wielkiej filozofii, a smak jest niepowtarzalny:)
Jeśli zimą zapragniecie tego sosu, nic nie stoi na przeszkodzie,
aby użyć do niego mrożonych kurek:)
Mam nadzieję, że wypróbujecie ten sos i będziecie wracać do tego smaku.
Chcecie poczytać o kurkach? Zajrzyjcie tu: KLIK
Składniki na sos:
- 300g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g masła
- 200ml śmietany 18% (w kartoniku)
- sól, pieprz
- oregano
- płatki chili
Kurki czyścimy, płuczemy.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię wrzucamy kurki (te większe możemy drobno pokroić) i czosnek. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy suszone oregano i ewentualnie płatki chili. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły.
Sos kurkowy podajemy z kluskami, kopytkami czy do pajdy chleba:)
Brak komentarzy