Sałatka jarzynowa to klasyka.
Nie ma świąt, urodzin czy imienin bez tej sałatki.
Jest smaczna, sycąca i nawet maluchy ją zjedzą ze smakiem:)
Możecie dać więcej jabłka, ogórka- wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.
Im mniejsze kawałeczki poszczególnych składników tym sałatka wygląda ładniej:)
Przepis jest orientacyjny,
bo ilości można dowolnie modyfikować.
U mamy K. jada się ją z cebulą, u jego taty zaś z czerwoną fasolą-
w obu tych wersjach jest równie smaczna:)
Składniki:
- 2 marchewki
- 3 duże ziemniaki
- 1 małe jabłko
- 4 ogórki konserwowe (małe)
- 150g groszku zielonego
- 150g kukurydzy
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
- 1 mały słoiczek majonezu
Marchewkę i ziemniaki gotujemy na miękko, kroimy je w kostkę. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki. Jabłko obieramy i siekamy w kosteczkę, tak samo postępujemy z jajkiem i ogórkami.
Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, dodajemy majonez. Możemy doprawić solą i pieprzem do smaku
2 komentarze
Mniam uwielbiam 🙂 Niestety w tym roku nie robiłam, ale była sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą 🙂
klasyka zawsze kusi… Ja uwielbiam ja rano, na śniadanie z kilkoma plastrami wędliny mmm….