Kolejny przepis na wykorzystanie słodkich owoców, moreli.
Tym razem są to pszenno-razowe muffiny z dodatkiem migdałów,
żeby coś chrupało!:)
Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie te owoce.
Są przecież równie pyszne co brzoskwinie czy nektarynki:)
A jakie tanie! 7zł za kg to naprawdę dobra cena.
Owoce są dojrzałe, słodkie, nic, tylko z nich tworzyć!
Jeżeli nie lubicie razowej mąki możecie użyć tylko pszennej:)
Przepis na muffiny zainspirowany “Te wspaniałe owoce”, Reader’s Digest.
Składniki na 9 razowych muffinów:
- 60g mąki pszennej
- 70g mąki razowej żytniej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120ml mleka
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 2 jajka
- 50g masła
- 120g pokrojonych w kostkę moreli
- 30g migdałów
Mąki przesiewamy z proszkiem i sodą. Dodajemy cukier, cynamon, otręby oraz posiekane migdały.
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia.
W drugim naczyniu mieszamy mleko z jajkami, dodajemy ostudzone masło. Łączymy zawartości obu naczyń, dodajemy morele.
Ciasto na muffiny nakładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone.
Studzimy.
3 komentarze
Muffiny uwielbiam pod każdą postacią, twoje prezentują się świetnie i zdrowo 😀
Smakowita przekąska 🙂
Dobry pomysł na pyszne muffiny!