Puszysty sernik bez spodu. Wiecie co to znaczy? Że musicie go upiec! Jest absolutnie kremowy i puszysty.
Jeżeli chodzi o poziom jego słodkości to jest on akurat. Nie za słodki, dlatego świetnie pasuje do niego kapka dżemu jagodowego:)
To jeden z tych przepisów, który można uznać za bazowy, bez wymyślnych dodatków. Podstawowy przepis na sernik:) Jeśli dotychczas mieliście trudności z wypiekami tego rodzaju to spróbujcie jeszcze jeden, ostatni raz, tego przepisu:) Uda się!
Składniki :
- 800g twarogu
- 4 jajka
- 1 budyń czekoladowy (użyłam takiego z kawałkami czekolady)
- ok. 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki posiekanych migdałów/orzechów
Twaróg miksujemy, dodajemy do niego po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier, wiórki oraz posiekane migdały. Miksujemy wsypując do masy proszek budyniowy. Sernik wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut (wierzch ma być sprężysty, sernik będzie delikatnie odchodził od boków tortownicy).
Chłodzimy. Podajemy z bitą śmietaną/dżemem lub innym dodatkiem,
5 komentarzy
Sernik bardzo w moim stylu! 🙂 Na pewno nie będę czekała długo z wypróbowaniem Twojego przepisu, bo same zdjęcia kuszą, i to bardzo.
kochana,jakiego sera konkretnie uzywasz? masz na myśli twaróg sernikowy, taki w wiaderkach, czy jakiś zwykły? jaką firmę polecasz?
Olu, ja kupuję zawsze serek twarogowy Emilka, ma 0% tłuszczu i zawsze na nim piekę serniki:) można go znaleźć w netto i czasami w tesco
Nie dodajemy masła ?
Nie, sernik przygotowujemy bez masła 🙂 Pozdrawiam!