Jestem z siebie dumna,
lubię piec, wychodzi mi to nieźle.
Smakuje innym, czasami da się ładnie obfotografować.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem, takie proste.
Najłatwiejsze, najsmaczniejsze.
Wilgotne, słodziutkie, idealne na podwieczorek,
taki ciepły, spędzany w parku czy na tarasie.
Ja uwielbiam ciasta wykwintne, pięknie podane,
czekoladowe czy owocowe.
Ale czasami wystarczy kilka składników,
aby powstało takie ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Proste!:)
Składniki:
- 250g masła/margaryny
- 3 jajka
- 200ml mleka 2%
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 50g płatków migdałowych + do dekoracji
- 1 łodyga rabarbaru
- garść truskawek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Dolewamy mleko i śmietanę. Następnie przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dosypujemy płatki migdałów.
Keksówkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, na wierzchu układamy obrany i pocięty w cienkie paski rabarbar, truskawki myjemy, szypułkujemy i wciskamy w ciasto.
Ucierane z truskawkami i rabarbarem pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
7 komentarzy
jakie ładne zdjęcia!
apetyczne ciasto, mniam!
Ładnie się prezentuje z tymi powykładanymi owocami na wierzchu. 😉 Lubię takie mixy.
Mmm bardzo lubię takie ucierane ciasta 🙂
Połączenie przepysznie;)
czy zamiast ucierania można wszystko zmiksować? czy nie wyjdzie wtedy?
tak:) ja raz miksowałam a raz po prostu mieszałam trzepaczką!:)
Uwielbiam takie ciasta – proste i szybkie, e efekt smakowy wspaniały 🙂