To jest takie pyszne!:)
Mówię Wam, jeśli do tej pory jeszcze nie próbowaliście takich placków z cukinii
to najwyższa pora!
Teraz, kiedy dni są coraz cieplejsze i pogoda jest taka piękna
nie ma sensu sterczeć w kuchni godzinami, wystarczy cukinia i kilka innych składników,
a czas, który oszczędzimy na tym obiedzie czy kolacji możemy spożytkować np. na spacer z psem:)
Tak więc gorący apel- róbcie placki (kotlety) z cukinii!:)
Przepis zaczerpnęłam z książki “Mama, tata, patelnia i ja” miesięcznika Dziecko.
Składniki na 4 placki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 jajko
- posiekane zioła: u mnie pietruszka, mięta, melisa- łącznie 2 łyżki
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Cukinię myjemy, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką). Solimy i odstawiamy
na chwilę, aby puściła sok- dokładnie wyciskamy.
Do tartej cukinii dodajemy jajko, zieleninę, przyprawy oraz bułkę tartą- tylko tyle, żeby związać kotlety.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, kładziemy na niej placki z cukinii, lekko jest dociskając.
Placki z cukinii smażymy na rumiano z dwóch stron- uważajcie przy przewracaniu na drugą stronę!
4 komentarze
Też wczoraj takie jadłam! Co prawda z mąką zamiast bułki tartej i z maślanką, ale efekt był równie zadowalający:)
oj przekonałaś mnie, muszę koniecznie wypróbować 🙂
mniamsiu!
uwielbiam… nie tylko z cukinii… z kabaczka, patisona lub dyni tez są przepyszne…
polecam…
Wyglądają pysznie! 🙂 Mają bardzo ładny kolorek :>