Hit, hit, hit! Pieczone frytki z cukinii to chyba moje drugie ulubione “zdrowe frytki”! Oczywiście, na miejscu pierwszym zawsze będą te z batatów – lekko słodkie, chrupiące, idealnie smakujące z sosem na bazie masła orzechowego. Cukinia to bez wątpienia moje ulubione warzywo – mogę ją jeść codziennie w każdej postaci, w zasadzie podobnie mam też z dynią piżmową. Dzisiejszy przepis jest naprawdę prosty, a pieczone frytki z cukinii możecie zjeść zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do pieczonych mięs czy innych warzyw. Świetnie sprawdzą się z różnymi dipami, ja podałam do nich dietetyczny sos bbq (0 kalorii, pyszny!).
Dla przypomnienia, zajrzyjcie po inne moje przepisy na pieczone warzywa i frytki:
Pieczone bataty z sosem orzechowym
Składniki:
- 1 duża cukinia
- bułka tarta/ew. mąka kokosowa w wersji bezglutenowej
- 2 jajka
- sól, pieprz, ulubione suszone zioła
Cukinię myjemy, kroimy na cienkie paski, pozbywamy się miękkiego środka (tam jest najwięcej wody). Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem, do drugiego naczynia nasypujemy bułki tartej. Każdą frytkę maczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej. Cukinię delikatnie odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, frytki z cukinii pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach w termoobiegu – po tym czasie możecie je delikatnie poodwracać tak, aby zarumieniły się z każdej strony, ew. wydłużcie czas pieczenia o kolejne kilka minut. Frytki smakują zarówno na zimno, jak i ciepło. Podajcie je z ulubionym sosem i smacznego!
Brak komentarzy