Nutella z awokado to moje wczorajsze (!) odkrycie. Nigdy wcześniej nie brałam się za przygotowanie takiej wersji nutelli i nie wiem dlaczego tak nazywany jest ten mus czekoladowy. Ja jako wielbicielka nutelli znam jej smak doskonale i wiem, że nic jej nie zastąpi. Oczywiście – krem czekoladowy z banana i awokado jest nieziemsko pyszny i dużo bardziej zdrowy od kupnego kremu, który wszyscy znamy, jednak nie nastawiajcie się na odwzorowany smak 1:1 bo, bądźmy szczerzy, tak nie będzie.
Nutella fit z awokado świetnie sprawdzi się do placka jaglanego, który pewnie już znacie. Ja właśnie w takiej wersji mam dzisiejsze śniadanie w pracy – placek z płatkami owsianymi i mąką gryczaną, do tego mus czekoladowy z awokado i banana. Pyszne połączenie, które nasyci i zapewni dawkę słodyczy na co najmniej kilka godzin! 🙂 Jest to zdrowszy wybór niż np. czekolada czy gotowy mus, który możecie kupić w każdym spożywczym sklepie. Pamiętajcie, że awokado musi być miękkie, najlepiej, żeby skóra banana była już pokryta ciemniejszymi plamami – będzie on dużo słodszy. Dodajcie dobrej jakości kakao i orzechy. Taki mus możecie również wykorzystać do ciast, mazurków, jako farsz do naleśników. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakuje.
Taki krem czekoladowy ładnie zapakowany może też stanowić świąteczny upominek dla najbliższych… 🙂
Składniki:
- 1 awokado
- 1 banan
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki. Następnie do blendera wrzucamy banana, kakao, cząstki awokado. Dosypujemy orzechy i ewentualnie dodajemy miód. Blendujemy masę na gładki krem. Nutella z awokado może być przechowywana w lodówce ok. 2 dni, obiecuję, że wyjecie ją szybciej… 🙂 Smacznego!
1 komentarz
Tradycyjnej nutelli nie jadłam już całe wieki, ale takiej wersji spróbowałabym z chęcią 🙂