Kurczak ze szpinakiem jest świetnym pomysłem na obiad, gdy w lodówce czy zamrażarce naprawdę świeci pustkami. Ewentualnie, gdy tak jak ja, macie ochotę na szpinak ale nie w połączeniu z makaronem (które jest moim ulubionym) i niekoniecznie chce Wam się zagniatać ciasto kruche na tartę. Wystarczy wtedy tylko kawałek piersi z kurczaka, przyprawy i ewentualnie śmietanka. Stworzycie niesamowicie pyszny posiłek, który możecie podać z ryżem lub tak jak ja, z chlebkiem naan.
Mam w zamrażarce zapas szpinaku więc prawdopodobnie październik będzie należał do potraw z nim:) Może macie jakieś godne polecenia przepisy, co? Przyjmę w każdej ilości! Na blogu już jest tarta ze szpinakiem, a nawet dwie więc liczę na Wasze przepisy!
Składniki:
- 500g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 100ml śmietanki 12%
- sól, pieprz
- chili
- 100ml jogurtu naturalnego
- papryka słodka
- orzeszki pinii
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy ją do miski, dodajemy jogurt naturalny, oliwę, paprykę słodką, sól, pieprz oraz chili. Mieszamy wszystko, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, podsmażamy na niej mięso (przekładamy je razem z marynatą) na rumiano. Następnie dodajemy rozmrożony (lub świeży, ale umyty) szpinak, czosnek i śmietankę. Dusimy wszystko ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy kurczaka ze szpinakiem prażonymi orzeszkami pinii
4 komentarze
Bardzo lubię. W szczególnie w wersji indyjskiej i chlebkiem naan.
Właśnie zjadłam sobie makaronik ze szpinakiem i czosnkiem z odrobiną parmezanu – prosto z Włoch 😉
i się nie podzieliłaś? osz TY!:) kocham parmezan!
Mój ulubiony śmierdziuch 🙂