Kurczak z cukinią w sosie kokosowym to moja kolejna próba odczarowania tego, co w diecie osoby trenującej mamy na porządku dziennym tzn. ryżu, kurczaka i warzyw. Niesamowicie aromatyczny sos, który powstaje dzięki połączeniu mleka kokosowego, wiórek kokosowych i przyprawy marokańskiej jest pyszny! Jeśli pod ręką nie macie mieszanki popularnej dla kuchni marokańskiej, tzw. ras el hanout – to możecie dodać ulubionej pasty curry czy np. odrobiny czosnku, papryki słodkiej, chili i innych ulubionych ziół. Ja polecam Wam zaopatrzenie się w marokańskie przyprawy np. zamawiając je online lub kupując na targowisku (z pewnością na Hali Mirowskiej odnajdziecie ulubione aromaty). Ja zaopatrzyłam się w spory zapas podczas mojej ostatniej podróży właśnie w to magiczne miejsce i jestem pewna, że wystarczy mi na długie miesiące. Jeśli nie przepadacie za ryżem spróbujcie np. makaronu, kuskusu lub po prostu dobrej jakości bagietki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cukinia
- ok. 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ras el hanout
- 1 ząbek czosnku
- odrobina płatków chili
- pieprz, sól,
- olej kokosowy
- 1 łyżka wiórek kokosowych/płatków migdałowych
- dodatkowo: ryż
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy mięso mlekiem kokosowym, dodajemy przyprawę marokańską, odstawiamy na ok. 30 minut lub dłużej. Cukinię kroimy w plastry, podsmażamy na oleju kokosowym, gdy zmięknie dodajemy do niej kurczaka w marynacie (całą przelewamy na patelnię). Mięso podsmażamy z cukinią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania sosu dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili i wiórki kokosowe (świetnie sprawdzą się też słupki lub płatki migdałów). Ryż z cukinią w sosie kokosowym dusimy ok. 10 minut tak, aby kurczak się podgotował a sos nieco zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jeśli wolicie chrupiącego kurczaka podsmażcie go zamarynowanego w przyprawie razem z cukinią, a dopiero później dolejcie na patelnię mleko kokosowe.
Brak komentarzy