Kanapka z pieczoną dynią, hummusem i szynką. Pyszne połączenie składników, które absolutnie uwielbiam. Fanką hummusu jestem od zawsze, podobnie sprawa się ma do szynki parmeńskiej. Sezon na dynie, który trwa już dobrych kilka tygodni uszczęśliwia mnie tym bardziej, że wreszcie mam czas eksperymentować na tyle, ile tylko mam ochotę. Ostatnimi czasy dynie piekę kilka razy w tygodniu, praktycznie codziennie wprowadzam ją do swojego menu – w postaci pasty, jako dodatek do makaronu, pad thaia czy tak, jak dziś – do kanapki. Koniecznie spróbujcie połączenia pieczonej dyni i szynki, która nadaje charakteru tej kanapce.
Składniki:
- pieczona dynia (kilka plastrów)
- porcja hummusu (przepis na hummus tutaj)
- szynka parmeńska
- pomidor
- szczypior
- sól, pieprz
- czerwona cebula
- ulubione pieczywo
Kromki pieczywa smarujemy z dwóch stron hummusem, układamy na nim szynkę parmeńską, krążki pociętej cebuli, plastry pomidorów oraz obraną ze skórki i już upieczoną, dynię. Na samym końcu kładziemy kolejną warstwę szynki parmeńskiej i posiekany szczypior. Kanapkę zajadamy szybko, ukrywając się przed znajomymi czy rodziną, żeby nie podkradli!:)
1 komentarz
Dzięki takim kolorom wygląda bardzo zachęcająco 😉