Dietetyczny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Pyszny, zdrowy, lekki. O niskiej zawartości tłuszczu i cukru. Przygotowany w sobotni poranek pozwala cieszyć się smakiem lata zaledwie godzinę czy dwie później. Nie wiem czy wiecie, ale ja przeważnie unikałam dodatku żelatyny czy agaru, lub inaczej: nie byłam dobra w przygotowywaniu tego typu deserów. Nie zawsze wychodziła mi panna cotta czy tego typu desery. To niesamowite, jak żelatyna ma pozytywny wpływ na nasz organizm! Wiem, że weganie stosują jej zamiennik – agar, ale na nim się niestety za bardzo nie znam.
Jeśli chodzi o żelatynę to jest to produkt wysokobiałkowy, może stanowić element diety! Żelatyna ma też korzystny wpływ na kości i stawy! Oczywiście, nie jest wskazane zbyt duże jej spożycie – 100 g żelatyny wystarczy, aby ściąć 2.5 l płynu – do mojego sernika wystarczy więc ok. 20 gram żelatyny na 500-600 g jogurtu. Spokojnie, nie przesadzicie z tą ilością 🙂
Sam sernik jest delikatny jak pianka, lekki i dietetyczny. Nie jestem fanką śmietanowych ciast czy maślanych kremów, ta wersja znacznie bardziej mi odpowiada. Cała blaszka o śr. 20 cm ma TYLKO 862 kalorie!
U mnie na zdjęciach widzicie spód z kilku ciastek – nie dodałam ich do kaloryczności ponieważ nie uważam, żeby były one konieczne w tym przepisie. Jeśli macie ochotę to wrzućcie na spód tortownicy kilka sztuk ulubionych, kruchych ciastek i makro obliczcie ponownie.
Podział makro składników: 35,44 grama tłuszczy, 93,22 g węglowodanów oraz 46, 45 g białka.
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 140 g jogurtu bałkańskiego lekkiego
- 25 g stewii/możecie użyć miodu lub erytrolu
- 25 g żelatyny
- 100 g galaretki poziomkowej (użyłam gotowej, dosładzanej)
- 400 g truskawek
Jogurt naturalny mieszamy z jogurtem bałkańskim, dodajemy stewie i ucieramy/miksujemy. 25 g żelatyny zalewamy 100-150 ml wrzątku, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się substancji. Czekamy aż lekko się przestudzi, dodajemy do niej łyżkę mieszanki jogurtowej i delikatnie dolewamy żelatynę do masy jogurtowej. Gdy masa się dobrze wymiesza i będzie kremowa przelewamy ją do formy (jeśli chcecie wyłóżcie ją ulubionymi herbatnikami) – możecie też blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Tortownicę chłodzimy w lodówce ok. 30-45 minut.
Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu – rozpuszczamy we wrzątku i czekamy aż ostygnie. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć wylewamy ją delikatnie na zastygnięty jogurtowy spód. Truskawki myjemy, szypułkujemy, przekrawamy na połówki i dorzucamy do galaretki. Dietetyczny sernik na zimno z truskawkami i galaretką należy schłodzić ok. 1-2 godzin tak, aby masa zastygła. Przechowujemy w lodówce.
4 komentarze
Dobry wieczór!
Czy jeżeli zamiast żelatyny chciałabym użyć agaru to czy proporcja jest taka sama, również 25 g?
Dziękuję!
Agata
z agarem nigdy nie pracowałam więc ciężko mi ocenić – może bezpieczniej, jeśli zapytasz osoby, która robiła sernik na zimno z tym zamiennikiem.
Pozdrawiam
Co użyć zamiast jogurtu bałkańskiego?
Jogurtu kremowego, gęstego typu greckiego.