Ciasto piernikowe (fit, bez cukru) – przepis marzenie! Ciasto jest delikatne, kruche, idealnie słodkie i aromatyczne. Możecie je z powodzeniem postawić na wigilijnym stole czy zabrać do pracy na firmową kolację. Zakochacie się, w polewie bez cukru również! Takie dietetyczne przepisy na święta w wydaniu fit to jest to, co uwielbiam 🙂 Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie miksera, jest to ciasto, które przygotujecie w jednym naczyniu! Polewa jest zdrowa, fit, i z powodzeniem może Wam służyć jako nutella!
Nie wiem jak Wy, ale ja w swojej kuchni mam bardzo mało miejsca, stąd wszystkie sprzęty, które w niej lądują muszą być:
a) wielofunkcyjne – elektryczny spieniacz mleka odpada
b) używane przynajmniej 4 razy w tygodniu – stąd pozbyłam się maszyny do wypieku chleba czy parowaru
c) dające się składać/rozkładać/częściowo chować – wszelkie patelnie z odpinanymi rączkami, miksery z dodatkowymi przystawkami – kocham, bo mogę pochować częściowo i nie martwić się miejscem w szafce!
Stąd – z lenistwa lub praktyczności, ostatnio decyduję się na używanie blendera przy przygotowywaniu ciast czy polew itp. Wcześniej miałam tylko blender ręczny, ale od kiedy posiadam blender ręczny w komplecie z różnymi akcesoriami od Electrolux moje życie stało się dużo prostsze! Ubijam białka, robię hummus albo właśnie ciasto piernikowe w jednym urządzeniu! Ten blender i jego akcesoria są lekkie, kompaktowe, można je schować w najmniejszą szufladę. Wcześniej przy tego typu urządzeniach miałam kłopot z mieleniem ciecierzycy na hummus czy siekaniem orzechów – nie każdy silnik to wytrzymywał, tym razem jest to znacznie prostsze. Szczerze? Nie martwię się, że blender mi się spali, a w swoim życiu przeżyłam to 3 czy 4 razy!
Tak więc zapraszam Was na absolutnie świetny przepis z użyciem blendera. Ciasto jest pyszne, słodkie, idealnie piernikowe – musi się znaleźć na Waszym świątecznym stole!
Składniki na ciasto:
- 200 g daktyli suszonych
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- ½ szklanki stewii
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka mąki gryczanej (lub pszennej)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Z daktyli usuwamy pestki, zalewamy je wodą i nasączamy przez ok. 1 godzinę. Następnie odcedzamy, przekładamy do blendera i miksujemy z olejem kokosowym, stewią i mąką oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, które dodajemy do blendowanej masy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy delikatnie do zblendowanej masy już nie miksując, a delikatnie mieszając wszystko łyżką/szpatułką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Składniki na polewę:
- 1 awokado (pozbywamy się pestki)
- 1/2 banana
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao bez cukru
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki, smarujemy wierzch ciasta, gdy to ostygnie. Przechowujemy w lodówce. Krem sprawdzi się też na kanapkach!
Brak komentarzy