Ciasto na gofry to niby prosta sprawa. Mamy kilka podstawowych składników i potrzebne urządzenie czyli gofrownicę- jednak nie zawsze gofry się udają- czasami nie są wystarczająco chrupkie czy wyrośnięte. Ja mam dla Was idealny i banalnie prosty przepis na wyśmienite gofry! Najlepiej sprawdzają się w roli późnego, leniwego śniadania lub przekąski na podwieczorek… Ciasto na gofry przygotujcie chwilę wcześniej, niech sobie odpocznie do momentu smażenia. Pamiętajcie, aby przed smażeniem gofrów posmarować gofrownicę odrobiną tłuszczu. Dzięki temu gofry łatwo odejdą od spodu:)
Wiem, że gofry najlepiej smakują nad morzem, z ogromną ilością bitej śmietany i owoców świeżych czy w frużelinie. Spróbujcie jednak zrobić je w domu- bo niestety nadmorska cena jest baardzo wygórowana… 🙂
Składniki na 10 sztuk:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju/masła
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki miksujemy, na rozgrzaną i natłuszczoną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry ok. 7 minut.
Nie umiem podać odpowiedniej ilości ciasta na jedną porcję gofrów- sami musicie to wyczuć. Mi przy pierwszych razach z gofrownicą ciasto wylatywało bokami, bo nałożyłam go za dużo. Później jednak nie sprawiało mi to trudności i nauczyłam się nalewać odpowiednią ilość ciasta.
8 komentarzy
Ogólnodostępne sklepowe gofrownice niestety mają za małą moc dla zrobienia dobrych gofrów. 🙁 Dlatego ja robię w takiej najczęściej belgijskie – one zawsze wychodzą. Dotychczas klasyczne były klapą, więc może warto spróbować przepisu :))
Ja ostatnio kupiłam z mpm taka 1400W . Kosztowała 150zł ale wszystko wychodzi cacy. Czytałam, że tych poniżej 1000W to nie ma co w ogóle brać pod uwagę bo ciasto nie wyrasta faktycznie. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolona 🙂
ja też mam ponad 1000W i jest całkiem dobrze!:)
JA korzystam z bardzo podobnego przepisu, ale największa różnica polega na dodaniu na końcu do ciasta ubitych białek.
Ciasto przesłodzone a i tak dałam mniej cukru ,wystarczy 1 łyżka spokojnie.
Widocznie to zależy od upodobań 🙂 Mam nadzieję, że Ci smakowało!
Udało się to ciasto na gofry i wyszło super.
🙂 Super!