Ciasto marchewkowe to genialny wymysł:) Za każdym razem, gdy kupuję włoszczyznę nie daję jej całej do rosołu, bo nie chcę, żeby był on za słodki. Zostają mi więc 2-3 marchewki, z którymi nie mam co zrobić. Wtem, myślę sobie: Ha! Upiekę ciasto marchewkowe! No i tak też się stało.
Miałam na nie chęć już od dwóch miesięcy i na próżno czekałam, aż jeden z moich kolegów z liceum odwiedzi mnie, aby je upiec. Postanowiłam zrobić to bez niego (tak, Marcin, o Tobie piszę) iii w sumie dobrze się stało, bo znając życie spędzilibyśmy całe popołudnie na jedzeniu tej pyszności. To ciasto jest po prostu znakomite!:)
Pięknie pachnie, świetnie smakuje, i ta polewa! Samo ciasto wyszło słodkie, chciałam więc zrównoważyć jego smak i do ubitej śmietany dodałam jogurt naturalny, który świetnie balansuje smak ciasta 🙂 Musicie spróbować, obiecajcie!
Inspiracja: Śladami Słodkiej Babeczki:)
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 2.5 szklanki startej marchewki
- 4 jajka
- 1.5 szklanki cukru trzcinowego
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- garść płatków migdałów
- 120g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek cynamonu
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich marchew oraz bakalie. Ubijamy wszystko razem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło roztapiamy, studzimy i dolewamy do pozostałych składników. Masę przelewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy i przechowujemy w lodówce.
Składniki na polewę:
- 100ml śmietany 30%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- dodatkowo: płatki migdałów
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier oraz jogurt. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
14 komentarzy
<3 ciasto marchewkowe!
jedno z naszych ulubionych ciast! 🙂
moje też <3
Namówiłaś mnie. Upiekie!
Aneta czekam na relację! :DD
mmmmm uwielbiam! Sama 2 dni temu zrobiłam babeczki marchewkowe z polewą z białej czekolady i pomarańczy! Pychota :)marchewki aż tak zbyt chętnie nie jem, ale w cieście – idealnie!
Jaka wielkość formy ?
Moja tortownica ma śr. 23cm 🙂
Fajnie, że przepis Ci się przydał 🙂 Pysznie wygląda Twoje ciacho!
P.S. Mój blog nie nazywa się Zuzka, tylko Śladami Słodkiej Babeczki 🙂 Takie małe sprostowanie 🙂
🙂 Już poprawię. Przepis wspaniały.
Basia Korach czyż to ciasto nie jest delikatne?
jak wegańskie to tak :p
Joanna, Basia niestety nie jest wegańskie.
pyszne!