Czekoladowe ciastka owsiane. Wszystko w nich się zgadza – mamy 100g gorzkiej czekolady, kakao, płatki owsiane, odrobina mleka, która sprawia, że ciastka nie są suche i masło ^^.
Przygotowanie ich zajmie Wam chwilę, czas pieczenia to ok. 10 minut, chyba że Wasze ciastka będą mniejsze i pulchniejsze – wydłużcie w takim wypadku czas pieczenia 🙂 Ja chciałam upiec duże, płaskie ciacha takie, jakie możemy zobaczyć w kawiarniach. W najbliższym czasie na blogu będzie jeszcze kilka propozycji na ciastka owsiane, zaglądajcie!
Składniki na 8 sztuk:
- 120 g masła
- 100 g czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody lub proszku
- szczypta soli
Masło roztapiamy. Czekoladę drobno siekamy. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, sodą, kakao, cukrem oraz solą. Jajka mieszamy z mlekiem i ostudzonym masłem, dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy na jednolitą masę (będzie zwarta, można ją formować w dłoniach). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Po wystygnięciu ciastka trochę stwardnieją, ale wciąż będą miękkie w środku 🙂
Brak komentarzy