Jeju, jaką ja miałam ochotę na czekoladowe ciasteczka!:)
Wielką!
Marzyły mi się takie maślane, podobne do tych KLIK,
ale nieeee!
Nie dam się małej zachciance.
Wymyśliłam więc oto taki przepis,
banalnie prosty.
Ciastka są zdrowe- mają w sobie mnóstwo otrębów, mąkę pełnoziarnistą
i kochaną przeze mnie czekoladę:)
Ciastka nie są mocno słodkie więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami
to dodajcie więcej miodu:)
Składniki na ok. 20 ciasteczek czekoladowych:
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek płatków ryżowych
- 11 łyżek mieszanki otrębów ( u mnie jęczmienne, owsiane i pszenne)
- 10 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- kilka migdałów i orzechów nerkowca posiekanych drobno
- 1 żółtko (ew. całe jajko gdy masa będzie za sucha)
- dodatkowo: migdały
Miód i wodę mieszamy razem, podgrzewamy.
Czekoladę siekamy drobno (możecie pokroić ją w małą kosteczkę).
Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy wodę z miodem.
Ciasteczka nakładamy łyżką na papier do pieczenia.
Wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15-20 minut
(zależy jakie wysokie je zrobicie).
4 komentarze
zdrowe ciacha do mleczka – idealne !!! pychotka <3
świetne! i można jeść bez skrupułów 😉
Na zdrowy dzień czekolady pasują jak najbardziej. 🙂
to co zdrowe też może być smaczne – dowód? Twoje super ciasteczka ;)))