Ciasto ze śliwkami to wypiek na wrześniowe wieczory. Na blogu jest kilka przepisów na takie ucierane, proste ciasta i każde jedno jest pyszne! 🙂 Ja uwielbiam takie kruche, jednocześnie bardzo miękkie ciasta z owocami. Myślę, że gdybym na wierzch dodała jeszcze odrobinę kruszonki byłoby cudownie. Smak ciasta mogą też wzbogacić morele czy jabłka – wybierajcie owoce twarde tak, aby nie puściły one zbyt dużo soku.
Ja swoje ciasto piekłam całkiem długo – myślę, że około 60-70 minut. Nie wiem czy to wina bardzo dojrzałych śliwek czy może silikonowej, wysokiej formy. Jeśli to ciasto upieczecie w tortownicy powinno piec się krócej, bo warstwa ciasta nie będzie taka duża, jak to miało miejsce w moim przypadku.
Zajrzyjcie jeszcze tu:
- Przepis na ciasto ze śliwkami z jogurtem naturalnym
- Przepis na ciasto ze śliwkami 5 składników
Składniki:
- 200g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- śliwki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
Masło roztapiamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich masło i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem oraz sodą. Mieszamy wszystko razem. Śliwki kroimy na połówki. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia, na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu – pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach (po 30 minutach przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, aby wierzch się nie spiekł, później możemy je zdjąć, aby ciasto się zarumieniło).
Brak komentarzy