Słodkości

Ciasto ze śliwkami

22 sierpnia 2013

Ucierane ciasto ze śliwkami to jest to!:)
Te ciasta należą do najprostszych. Kilka chwil i ruchów łyżką i mamy ciasto. Samej masy jest mało, ale nie bójcie się! Rośnie bardzo ładnie i ciasta ostatecznie jest dużo. Można powiedzieć, że podwaja swoją objętość w trakcie pieczenia.
Idealne do kawy czy herbaty, najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy śliwki są jeszcze ciepłe.
Drugiego i trzeciego dnia też będzie smakowało, jeżeli oczywiście tyle wytrzyma… 😉
My zjedliśmy całe w ciągu jednego dnia, a miało być na piknik… 


Składniki na blaszkę o wymiarach:

  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Karola 6 września 2013 at 10:50

    robiłam!!! pyszne i szybciorem się robi

  • Reply Amethyst 14 września 2014 at 13:17

    Mykam pichcić, śliwki czekały chyba na ten moment 😛

  • Reply Torty i ciasta Marta - Rogoźno 14 września 2014 at 19:43

    mniam 🙂

  • Reply Karolina Kudlik 14 września 2014 at 20:05

    Jadłam!! Polecam!!

  • Reply Aneta Policha 14 września 2014 at 23:20

    dzieki ,wlasnie kupilam sliwki

  • Zostaw komentarz