Ucierane ciasto ze śliwkami to jest to!:)
Te ciasta należą do najprostszych. Kilka chwil i ruchów łyżką i mamy ciasto. Samej masy jest mało, ale nie bójcie się! Rośnie bardzo ładnie i ciasta ostatecznie jest dużo. Można powiedzieć, że podwaja swoją objętość w trakcie pieczenia.
Idealne do kawy czy herbaty, najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy śliwki są jeszcze ciepłe.
Drugiego i trzeciego dnia też będzie smakowało, jeżeli oczywiście tyle wytrzyma… 😉
My zjedliśmy całe w ciągu jednego dnia, a miało być na piknik…
Składniki na blaszkę o wymiarach:
- 125g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
8 komentarzy
robiłam!!! pyszne i szybciorem się robi
Mykam pichcić, śliwki czekały chyba na ten moment 😛
oj chyba czekały!:)
mniam 🙂
Jadłam!! Polecam!!
<3
dzieki ,wlasnie kupilam sliwki
polecam się!:)