Roladki drobiowe ze szpinakiem są absolutnym hitem ostatnich dni. Niezwykle pyszne, soczyste mięso. Dobrze doprawiony szpinak i delikatne puree z ziemniaków.
Roladki drobiowe to ładnie prezentujące się danie, które spokojnie możecie podać na uroczystym obiedzie czy kolacji dla dwoje. Polecam je pokroić w plastry przed podaniem, żeby mogły wcześniej nacieszyć oko, a dopiero po chwili podniebienie!
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże piersi z kurczaka (lub indyka)
- 500g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 50g sera gorgonzola
- 4 plastry sera żółtego
- 8 suszonych połówek pomidorów
- sól, pieprz, tymianek
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia roladek
Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, rozbijamy mięso tłuczkiem (trzeba uważać, żeby mięso się nie porwało). Szpinak dusimy na patelni z olejem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy ser gorgonzola oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Rozbite mięso posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem, na każdy filet nakładamy porcję szpinaku, 2 suszone pomidory, plaster żółtego sera. Roladki drobiowe zawijamy (tak jak dewolaje), spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w jajku, następnie w mące. Obsmażamy na patelni na rumiano, następnie wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut aby mięso się upiekło.
Brak komentarzy