Devolay (dewolaje)

devolay dewolaj-2Devolay czyt. dewolaj to nic innego jak mięso z kurczaka lub indyka w panierce z jajka i bułki tartej z masłem w środku. Takie mięso jest soczyste, smaczne, nie ma opcji, że wyjdzie Wam suche.

Kotlety de volaille to po prostu rozbita pierś z kurczaka, którą czasami faszeruje się pieczarkami czy ananasem. Ja zazwyczaj robię je tylko z masłem. Jeżeli chodzi o przygotowanie takiego obiadu to jest to niestety czasochłonne. Dewolaje najlepiej zamrozić- zróbcie ich podwójną porcję tak, aby część zamrozić.

U nas zawsze pojawiają się w I dzień Świąt Bożego Narodzenia i każdy sobie wyrywa je sobie z półmiska:) W dewolajach nie ma czego nie lubić:)Przedstawiam Wam przepis krok po kroku, żeby było Wam łatwiej:)

Składniki na dewolaje:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: wykałaczki

DSC_7407Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, uważając żeby te nie podziurawiły się i nie przerwały. Najlepiej piersi włożyć do torebki foliowej, żeby mięso nie pryskało podczas rozbijania.DSC_7408Masło dzielimy na kawałki, kładziemy jeden na każdej piersi.

DSC_7412

DSC_7416Zawijamy brzegi dewolaja i ciasno zwijamy go w roladkę.DSC_7417

DSC_7419Spinamy 1-2 wykałaczkami tak, aby mięso się nie rozleciało. DSC_7420Kotlety devolay obtaczamy w mące.DSC_7421Następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej.DSC_7423

Smażymy na rumiano z dwóch stron, na bardzo małym (ale bardzo rozgrzanym) ogniu. Najlepiej, gdy będziemy też smażyć boki dewolaja przytrzymując je szczypcami w pionie.

Ważne, żeby kotlety się usmażyły w środku.

Jeśli z kotleta tryska masło po przekrojeniu to znaczy, że dewolaje nam się udały:)

Dewolaje podajemy z ziemniaczkami i np. marchewką z groszkiem.

devolay dewolaj

9 myśli nt. „Devolay (dewolaje)

  1. kasia1

    oprócz masła można dodać ser gouda (tylko taki prawdziwy nie z marketu) jest pyszny a ser rozpływa się po przekrojeniu :)

    Odpowiedz
  2. Ela

    Witam. ja robię farsz. Pieczarki i cebulkę udusze na patelni poczekam az ostygnie i zawijam w kotlecie. lub wedlina i ser ale pierwsza opcja jest super i bardzo smaczna, naprawde Polecam ;) Pzdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>