Od dawna miałam chęć na zupę krem z brokułów:)
To jedna z tych pozycji w naszym menu, do której wracamy z wielkim smakiem:)
Kolor oczywiście ma znaczenie:)
Kremowa, delikatna, z odrobiną oliwy dla podkreślenia smaku.
Mam nadzieję, że i Wy znacie tę zupę:)
Nawet, jeśli w dzieciństwie zmorą były dla Was brokuły,
to teraz- po latach, warto ich spróbować:)
Składniki na zupę brokułową:
- 500g brokułów
- 3 ziemniaki
- garść świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 rzodkiewki
- 500ml wywaru z warzyw/drobiowego
- chili, pieprz, sól do smaku
- dodatkowo: oliwa
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na 1 łyżce oliwy.
Brokuły dzielimy na małe cząstki, ziemniaki obieramy i również kroimy, gotujemy na parze ok. 10 minut. Dodajemy też rzodkiewki.
Całość przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy szpinak, gotujemy 5 minut całość i blendujemy na krem. Dodajemy 2 łyżki oliwy, żeby krem był gładki. Doprawiamy do smaku.
5 komentarzy
też mam w planach taką zupę 😉
Mmm taki krem to ja mogę jeść i jeść 🙂
A ja jadłam! Naprawdę smaczna zupa, pycha!
Brokuły lubię w różnych postaciach, nawet na kanapkach. Moje dzieciństwo było bez brokułów – niestety taki wiek 🙁
Mniamuśna zupka!