Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem – kolejny mój pomysł na podanie szparagów! Zawsze byłam fanką zapiekanek makaronowych, może to przez to, że zwyczajnie kocham wszelkie pasty miłością ogromną! Wystarczy odrobina parmezanu, czosnek, chili i pietruszka, aby cieszyć się pysznym posiłkiem. No przyznajcie sami, z ryżem czy kaszą jest trochę więcej zabawy przy tworzeniu obiadu…
Podane przeze mnie proporcje są na 1 dużą albo 2 mniejsze porcje. Użyjcie swojego ulubionego makaronu, a jeśli akurat pod ręką nie macie łososia wykorzystajcie np. kurczaka! Sprawdzi się równie dobrze. Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem z lampką schłodzonego białego wina będzie idealnym pomysłem na podwieczorek czy kolację. Wiem, że sosu nie jest dużo, ale nie chciałam, aby zapiekanka makaronowa była ciężka i tłusta. W ten sposób jest w sam raz! Spróbujcie!
Składniki:
- porcja ulubionego makaronu (u mnie ok. 80 g na 1 osobę)
- 250 g filetu z łososia (ja skórę wycięłam)
- pół pęczka szparagów
- 50 g parmezanu
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- garść świeżego szpinaku
- 4 suszone pomidory (odsączone z zalewy)
- świeża pietruszka
- sól, pieprz
- sok z cytryny (do podania z łososiem)
Makaron gotujemy al dente. Żółtko mieszamy z mlekiem – doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zalewamy go mlekiem kokosowym z rozbełtanym żółtkiem. Dorzucamy szpinak, świeżą pietruszkę oraz posiekane suszone pomidory. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki, siekamy je i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 15-20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Podajemy z cząstką cytryny do łososia.
Brak komentarzy