Tortilla z kurczakiem sprawdzi się, kiedy planujecie zostać dłużej poza domem, a niekoniecznie chcecie posiłkować się wrapami z sieciówek, w których nie do końca wiadomo, co się znajduje. Przeważnie jest to duża ilość tłustego sosu, ciężka panierka, plaster pomidora i liść sałaty na krzyż. Przygotowując domowe tortille macie 100% pewność, że to, co zjecie jest wartościowe, a składniki są na najwyższym poziomie. Możecie tę potrawę przyprawić tak, jak lubicie i nikt Was w tym nie będzie ograniczać.
Skorzystałam z gotowych tortilli, jeśli oczywiście wolicie to przygotujcie wcześniej ciasto w domu. Kurczaka najlepiej jest zamarynować kilka/kilkanaście godzin przed jego smażeniem/pieczeniem. Zamiast niego możecie użyć np. kabanosów, dobrej jakości szynki lub w wersji wege – tofu.
Składniki na marynatę do kurczaka:
- pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 pomarańczy
- świeży rozmaryn
- odrobina kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- płatki chili
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe, podłużne, kawałki. Wszystkie składniki na marynatę łączymy, mięso dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kurczaka smażymy, zdejmujemy wcześniej rozmaryn, żeby się nie przypalił.
Składniki:
- tortille
- pomidorki koktajlowe
- kiełki rzodkiewki
- świeży szpinak
- serek śmietankowy
- plastry żółtego sera
- kurczak w marynacie
- sos pomidorowy
Tortille podgrzewamy na suchej patelni, następnie smarujemy całą ich powierzchnię serkiem, . Układamy na nim podsmażone kawałki piersi z kurczaka, dodajemy sos pomidorowy. Dokładamy pomidorki, kiełki, umyty i osuszony szpinak. Zawijamy szczelnie tortillę, następnie owijamy ją w folię aluminiową tak, żeby móc przechować ją w lodówce (dzięki temu tortilla nie wysuszy się). Przed podaniem dobrze jest tortillę podgrzać/zgrillować i podać z ulubionym dipem.
1 komentarz
Ale one kolorowe 🙂