Tarta z budyniem i brzoskwiniami.
Pychota- to jedno słowo przychodzi mi na myśl. Tarta słoneczna, smaczna, na kruchym spodzie.
Świetnie sprawdził się tu dodatek cynamonu do budyniu- wcześniej nie pomyślałabym, że brzoskwinie i cynamon to dobrana para.
Korzystajcie ze świeżych owoców, bo już zaraz ich nie będzie!
Brzoskwinie są teraz takie urocze, malutkie, śliczne:)
Idealnie będą pasować do tej tarty z budyniem.
Podane proporcje są na 2 tarty o śr. 15cm.
Składniki na spód:
- 110g masła
- 350ml mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mieszamy je dokładnie i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.
Składniki na budyń cynamonowy:
- 4 żółtka jaj
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Kremówkę podgrzewamy, dosypujemy do niej cukier i cynamon. Gdy będzie prawie wrząca dodajemy po jednym żółtku mieszając energicznie. Podgrzewamy budyń do momentu w którym zacznie on gęstnieć. W momencie w którym budyń będzie gęsty możemy go odstawić do ostygnięcia.
Dodatkowe składniki:
- 4-5 brzoskwiń
Na podpieczony spód wylewamy budyń, rozsmarowujemy go po całej powierzchni tarty. Brzoskwinie myjemy, kroimy je w plasterki i układamy na tarcie. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
6 komentarzy
Pysznie wygląda!
powiem Ci że jest rewelacyjna… robiłam już 2 razy i to na pewno nie były ostatnie moje tarty…
dziękuję za przepyszne ciacho
pozdrawiam
:o)))
cieszę się ogromnie!:))) mnie też smakowała, robiłam ją jeszcze w wersji ze śliwkami <3
Mmm wygląda pysznie a może być budyń waniliowy.
A ja mam ochotę na jakieś ciacho…. z kremem 😀
mmm <3