Sos koperkowy. Bez niego nie będzie grilla, nie będzie zapiekanki makaronowej z kurczakiem.
Jest najlepszy do zadań specjalnych. Teraz, kiedy mamy świeży koperek kupcie go więcej i zamroźcie- będziecie mogli w środku zimy delektować się pysznym sosem koperkowym..
Zakładam się, że każdy z Was ma własny ‘magiczny składnik’ który dodaje do tego typu sosów.Ja dorzucam czasami 2 ząbki czosnku- dla wzbogacenia smaku. Innym razem może być to chili, gałka muszkatołowa czy inne. Wszystko zależy od Waszych kubków smakowych.
Podaję przepis podstawowy na sos koperkowy,
Składniki:
- 1 pęczek świeżego koperku
- 3/4 kubka jogurtu greckiego
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz
- ew. 2 ząbki czosnku
Koperek myjemy, osuszamy. Odrywamy twarde łodygi, resztę siekamy bardzo drobno. W miseczce mieszamy jogurt ze śmietaną, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem, wrzucamy koperek. Sos koperkowy odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby się przegryzł.
Brak komentarzy