Uwielbiam sos czosnkowy!:)
Do kanapki, do karkówki czy kiełbaski z grilla.
A i do sałatki pasuje:)
Pewnie dużo z Was zajada go też do pizzy, co?:)
Jak zrobić taki sos czosnkowy?
Podaję Wam uproszczony przepis,
nie ma sensu ładować dużej ilości śmietany- smak jest idealny!:)
Czosnek możecie albo posiekać albo np. przecisnąć przez praskę- wtedy jego smak i aromat szybciej się uwolni i sos będzie się krócej ‘przegryzał’.
Składniki:
- 1 mały jogurt naturalny (najlepszy jest gęsty, kremowy)
- 3 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki śmietany 12%
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem i śmietaną- konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt gęsta.
Doprawiamy solą i pieprzem, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Odstawiamy
do lodówki na trochę, aby się przegryzł.
Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo ostry kupiliście- ja dodałam 4 ząbki i było akurat:)
18 komentarzy
Ja daję zazwyczaj (z oszczędności kalorii) pół kubka jogurtu i 1 łyżkę majonezu. Śmietany nigdy. I duuużo czosnku, koło 6 ząbków. Najlepiej część przez praskę, a część poszatkować. 😉
koniecznie jeszcze odrobina soku z cytryny ! wzbogaca smak nieporównanie!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
żeby kawałki czosnku nie były wyczuwalne można wszystko potraktować przed wstawieniem do lodówki blenderem… Można też dodać troszeczkę serka śmietankowego – do zagęszczenia…
Sprubuje zrobic jutro
powodzenia:)
a ja zeżarłam sam czosnek,z obierkami,popiłam śmietaną,to jest moc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
to się nazywa “hardcore”:)
dobry przepis, sos ok, mozna go robic, mniam mniam. Dziekuje
do sosu trzeba dodać jeszcze szczyptę bazylii
Dobra rada, też tak zrobiłyśmy
dodalem ziola jeszcze i natke pietruszki
do tego wszystkiego 2 małe zwykłe serki topione polecam
ja dodaje jeszcze posiekany koperek
Ja zawsze dodaje jeszcze przyprawy takie jak ostra papryka czerwona i sól czosnkowa. oczywiscie z umiarem 😉 pyychota 😛
Bardzo dobry przepis, ale lepszy z ziołami
Z majonezem jest pyszny, natomiast ja robię z samym jogurtem naturalnym, wtedy jest to wersja light dla dbających o formę 😉
Pozdrawiam,
Fajny przepis i wasze rady.