Kocham, kocham smak tego schabu i sosu, który powstał po połączeniu wszystkich składników! Schab duszony z cukinia i pieczarkami w sosie kokosowym jest przepyszny. Kremowy, delikatny, a zarazem dobrze doprawiony. Stanowi super dodatek do kaszy czy ziemniaków. Schab zazwyczaj potrzebuje dużo czasu, aby zmięknąć, jednak jego cienkie plastry poddane ok. 40-60 minutowej obróbce cieplnej będą kruche i miękkie. Głęboki smak sosu zawdzięczamy przede wszystkim lekkiemu bulionowi, który powstaje podczas duszenia mięsa – nie pomijajcie ani nie przyśpieszajcie tego procesu, cierpliwość się opłaci:)
Ten przepis powinni też chwalić wszyscy ci, którzy dbają o jakość pożywienia i lekkość posiłków. Schab duszony z cukinią i pieczarkami to danie, które na stałe zagości w moim menu, mam nadzieję, że Wy również go spróbujecie.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 350-400g schabu (5 cienkich plastrów)
- 1 mała zielona cukinia
- 4 pieczarki
- 1 mała cebula
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 250ml wody
- sól, pieprz
- płatki chili
Mięso obsmażamy na patelni, aż się lekko zarumieni. Następnie zdejmujemy je z patelni, sos, który się wytrącił zostawiamy i na nim podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy plastry pieczarek. Cukinię kroimy na plastry grubości ok. 2 centymetrów. Gdy cebula się zeszkli i pieczarki delikatnie podduszą, ponownie dodajemy podsmażony schab, mięso zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Schab dusimy pod przykrywką na małym ogniu, po ok. 20 minutach dodajemy cukinię, dalej dusimy. Do mleka dodajemy mąkę kokosową, mieszamy tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na patelnię i mieszamy dokładnie ze składnikami sosu – całość powinna zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji. Schab powinien być kruchy po ok. 45-60 minutach duszenia w sosie, oczywiście jeśli macie chwilę dłużej to polecam poddusić schab do co najmniej godziny.
Podajemy go z ulubioną kaszą i lekką sałatką.
Brak komentarzy