Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, czereśniami, fetą – takiej kompozycji smakowej sama się nie spodziewałam! Jednak pomyślałam sobie: truskawki i ocet balsamiczny jest okej, a co, gdyby do tego wszystkiego dodać czereśnie, które są niesamowicie słodkie i fetę, która zadba o słony smak sałatki? Nie pożałowałam swojej decyzji, mam nadzieję, że odważycie się spróbować tej sałatki i również przypadnie Wam ona do gustu.
Oprócz szpinaku dodajcie liście sałat lub np. liście botwiny. Zamiast fety użyjcie opcjonalnie grillowanego halloumi lub serka koziego.
Składniki:
- świeży szpinak
- mix sałat
- 150 g truskawek i czereśni
- 50 g sera feta
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
Szpinak i sałaty myjemy, osuszamy. Truskawki szypułkujemy, kroimy na połówki, czereśnie przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Ser feta kruszymy. Wszystkie składniki mieszamy razem, polewamy oliwą oraz octem. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy