Sałatka z granatem i figami jako przełamanie smaku dla sera pleśniowego. W sałatce ze szpinakiem musimy zadbać o to, aby smaki były wyraziste, bo sam szpinak nie ma w zasadzie smaku. Ja postawiłam więc na składniki, które świetnie się razem komponują i cieszą oczy pięknymi barwami.
Dopiero od niedawna odkrywam zastosowanie granatu i fig – wcześniej jadłam je tak po prostu, bez dodatków. Teraz wiem, że owoce granatu świetnie sprawdzają się w deserach np. czekoladowych oraz w sałatkach. Figi pasują również do kanapek czy wytrawnych tart. Fanką szpinaku i roszponki jestem od zawsze i też robię na ich bazie kanapki 🙂 Takie kolorowe,bardzo smaczne! 🙂
Sałatka z granatem jest prosta w przygotowaniu, możecie dodać do niej grillowanego kurczaka, który wzbogaci takie danie.
Składniki:
- 1 owoc granatu
- 3 figi
- szpinak
- roszponka
- 1 opakowanie sera brie
- oliwa,
- ocet balsamiczny
- miód
- sok z cytryny
- pieprz
Owoce granatu oddzielamy od błonek, figi kroimy na kawałki. Szpinak i roszponkę płuczemy, odsączamy. Ser brie kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z octem w proporcji: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka soku z cytryny i 1 łyżeczka miodu. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Ilość szpinaku i roszponki zależy od Waszych upodobań.
Sałatka z granatem i figami pasuje też do wytrawnych tart. Ja podałam ją z tartą z cykorią i gruszkami, na którą przepis będzie jutro 🙂
Brak komentarzy