Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pierogi z truskawkami <3
Prawie tak ulubione jak ruskie czy te z jagodami:)
Ciasto jest cudownie miękkie, dobrze się je przechowuje, możecie je zamrozić.
Lubicie pierogi na słodko?
Jak dla mnie to i tak ruskie są numerem jeden,
ale latem, gdy słoneczko przygrzewa nie mam nic przeciwko
takim mięciutkim, świeżym pierogom z truskawkami,
z kleksem słodkiej śmietanki i ‘skwarkami’ z truskawek:)
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu!
Częstujcie się!
Składniki na ciasto na pierogi:
- 400g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 100-150ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka roztopionego, chłodnego, masła
Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy do niej jajko, dodajemy masło, sól, cukier i wodę. Wyrabiamy. Będzie ono puszyste i miękkie, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło.
Składniki na farsz:
- świeże truskawki ok. 300g
- cukier
Truskawki myjemy i osuszamy, pozbywamy się szypułek, przepoławiamy je.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okręgi. Na środek każdego kładziemy połówkę truskawki, posypujemy ją odrobiną cukru i zlepiamy boki.
Pierogi z truskawkami gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Podajemy ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami.
8 komentarzy
Z owocowych o wiele bardziej lubię jagodowe. Czekam na nie cały rok!:)
Z świeżymi truskaweczkami prosto z ogródka – taaaaaak 😀
Wspaniale wyglądają.
Już nie mogę się doczekać kiedy dziadek przywiezie pierwsze truskawki z działki:)
Na pierwszym miejscu również ruskie, ale latem faktycznie nie mogę nigdy się doczekać jagód. Czas poeksperymentować z innym, owocowym wsadem 🙂
Wyglądają BOSKO *.*
A ciasta idealnego od dawna szukam, super przepis !
Ale cudnie wyglądają 🙂
ciasto na pierogi z owocami powinno zawierać dodatek ziemniaków, wówczas nie twardnieje pod wpływem kwaśnego soku.
O, super ciekawostka! Dzięki, na pewno wypróbuję 🙂