Pieguski – ciastka wszystkim dobrze znane i lubiane. Z czekoladą i orzechami, niesamowicie kruche i przyjemnie słodkie. Ich przygotowanie zajmuje jedynie chwilę, a proces pieczenia trwa bardzo krótko. Z powodzeniem możecie wykorzystać orzechy laskowe lub migdały (myślę, że to będzie strzałem w dziesiątkę!).
Dla wszystkich fanów piegusków te ciastka będą, jak znalazł 🙂 Ja zapakowałam kilka do pracy, a także zabrałam je ze sobą do Lublina, do Elizy. Ponoć smakowały wszystkim obdarowanym…
Składniki na 10 sztuk:
- 50g czekolady gorzkiej
- 130g czekolady mlecznej
- 100g mąki
- 50g mąki migdałowej
- garść orzechów włoskich
- 100g masła w temp. pokojowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy w kostkę (lub jeśli korzystacie z groszków czekoladowych jak ja, nic z nimi nie robimy). Mąkę mieszamy z cukrem, soą, solą oraz mąką migdałową. Dodajemy jajko oraz masło. Mieszamy razem, na sam koniec dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę. W dłoniach lepimy ciastka, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Studzimy.
4 komentarze
ale bogate w środku; pycha;
Ojj tak! W środku pełno pyszności 🙂
Omnomnomnomnom, już wiem co będę robić w tym tygodniu 😀
No koniecznie 🙂