Pesto z rukoli to dopiero druga taka propozycja na blogu. Dawno temu zamieściłam przepis na pesto z pietruszki, które przypadło Wam do gustu:) Dla przypomnienia: pesto z pietruszki.
To z rukolą jest zupełnie inne- ostrzejsze, bardziej pasuje do makaronu niż do kanapki. Sprawdzi się też jako dodatek do ryby. Jest banalnie proste w wykonaniu, bardzo dobre i możecie je przechować w słoiczkach w lodówce (na wierzch pesto polejcie olejem lub oliwą- a przed użyciem zlejcie nadmiar tłuszczu- dzięki temu nie zapleśnieje).
Ja mam jeszcze dwa słoiczki, które otwieram gdy nie mam pomysłu na obiad. Dorzucam do makaronu i gotowe:)
Składniki:
- 120g rukoli
- 5 łyżek startego parmezanu
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 garście pestek z dyni lub słonecznika (ok. 5 łyżek)
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
3 komentarze
genialny kolor i zdecydowanie coś dla mnie – uwielbiam rukolę!
a powiedz,Paulinko,czy te słoiczki specjalnie kupowałaś,czy są “po czymś”? wyglądają ślicznie.
te słoiczki mam po dżemikach z Krakowskiego Kredensu- są tam pakowane po 3 czy 4 słoiczki w zestawie:)
Wyszedł piękny kolorek 😉 aż chce się skosztować 😉