Makaron z cukinią i liśćmi botwinki to szybki obiad, świetny na lato i ciepłe dni. Wystarczy kilka składników, aby nasycić się smacznym posiłkiem.
Wiecie, że na blogu całe mnóstwo jest przepisów z cukinią – uwielbiam to warzywo i staram się je jeść możliwie najczęściej. Chyba najbardziej smakuje mi właśnie w połączeniu z makaronem. Cukinia czy gotowana czy grillowana – smakuje świetnie w połączeniu z odrobiną soli i pieprzu. Jeśli tylko macie ochotę możecie zetrzeć ją na tarce i poddusić na patelni właśnie w takiej postaci, jak tutaj: makaron z cukinią i boczkiem.
Zamiast botwiny dodajcie roszponkę lub rukolę 🙂
Składniki:
- ulubiony makaron
- 1 cukinia
- 1 pęczek botwiny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w plasterki, podsmażamy ją na odrobinie oliwy na rumiano z dwóch strony. Liście botwiny myjemy, osuszamy i siekamy. Cukinię na patelni doprawiamy do smaku, dodajemy liście botwiny. Pozostałą część oliwy dodajemy, gdy cukinia będzie już zarumieniona. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut.
1 komentarz
Ja także uwielbiam cukinie i botwinkę, więc ten przepis jest dla mnie idealny 😉