Mniam.
Kurki w śmietanie.
Mniam do potęgi drugiej- w zestawie z makaronem:)
Pyszny, szybki obiad.
Kurki w sosie śmietanowym w połączeniu z makaronem
tworzą niesamowicie sycący posiłek!
Możecie dodać też borowiki,
albo kurczaka, dużo sera.
Wszystkie chwyty dozwolone:)
Ja mam nadzieję, że kurki kupię jeszcze nie raz,
w planach mam zupę, tartę i kilka innych zastosowań.
Chociaż do tych w śmietanie też pewnie powrócę.
Składniki na 2 porcje:
- 250g kurek
- 50g masła
- 150ml śmietany 18%
- 100ml jogurtu greckiego
- 100g sera żółtego gouda
- 1 cebula
- sól, pieprz
- makaron al dente
Kurki myjemy pod bieżącą wodą, gdy są większe kroimy je na mniejsze kawałki.
Cebulę piórkujemy i podsmażamy na maśle. Na patelnię dodajemy kurki, Podsmażamy je ok. 5 minut. Następnie dolewamy śmietanę wymieszaną z jogurtem greckim. Przyprawiamy do smaku i dodajemy starty ser żółty. Całość dusimy kilka chwil, by ser się zdążył roztopić.
Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy wszystko.
Brak komentarzy