K. uwielbia zupę pomidorową, najlepiej z makaronem.
Aleeee ile można jej jeść w tej samej postaci?:>
Postanowiłam zrobić krem z pomidorów:)
Co prawda o tej porze roku nie jest to najlepsze wyjście-
chyba ze skorzystacie, jak ja, z pomidorów w puszce.
Są smaczne, bez dodatków, i mają prawdziwy kolor:)
Inspiracja znaleziona w książce “Soup. 500 recipes”
Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki pomidorów (mogą być całe lub krojone)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- listki bazylii lub kolendry
- pieprz, sól
- ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
Na oliwie, w garnuszku, podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pomidory, oliwę, bazylię czy kolendrę i gotujemy ok. 10 minut.
Po tym czasie krem miksujemy. Jeśli chcecie, zupę można rozcieńczyć wodą czy bulionem.
Podajemy z kwaśną śmietaną.
Uwaga: Z ryżem, makaronem też będzie smakować!:)
Ja podawałam z kolendrą, żeby trochę odmienić smak ‘zwykłej’ pomidorowej:)
13 komentarzy
SZybka. Najlepsza. Niezastąpiona…
Najlepsza, wiadomo:)
pyszna! mamina jednak i tak najlepsza..
uwielbiam zupę pomidorową 🙂 Podałaś ją przepięknie 🙂
Cudnie wygląda, ale dla mnie pomidorowa jest pyszna w każdej wersji ;D uwielbiam 🙂
apetyczna propozycja
wygląda przepysznie 🙂 Zupa pomidorowa zawsze w czwartek hihih 🙂
Brak mi w tym przepisie włoszczyzny jakiegoś wywaru mięsnego tylko pomidory z puszki i to wszystko nieciekawy przepis jak dla mnie.Oliwa….be,be.
Bo to nie ma być pomidorówka z pozostałości po rosole;)
Chodziło mi tu o szybki i prosty przepis, a ugotowanie dobrego bulionu to zawsze ok. 3 godzin więcej.
Oliwa jest dobra! Olej jest zły;)
taka pomidorówka, myślę ze świetnie moze smakować równiez na zimno – jako chłodnik ??!
I tej porze roku najlepsze są zupy z puszkowych pomidorów ! Twoja wersja bardzo mi pasuje 🙂
A włoszczyzna ? na czym to ugotować?
W przepisie jest informacja, że można bulionem rozcieńczyć krem 🙂 Ten jest wersją podstawową, na samych pomidorach. Nie zawsze dodaje się włoszczyznę, np. w przypadku gazpacho czyli hiszpańskiej wersji kremu pomidorowego w postaci chłodnika. Pozdrawiam