Miałam ochotę na coś innego:)
Kotlety z kaszy gryczanej są świetne,
to dobre urozmaicenie codziennych obiadów.
Możecie je podać z kwaśną śmietaną,
z serem, z sosem z pieczarek- jestem pewna, że zachwycicie wszystkich:)
Przepis na kotlety z kaszy gryczanej z serem pochodzą z książki
“Kanon tradycyjnej kuchni polskiej” Hanny Szymanderskiej.
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki startego sera
- 2 jajka
- 150g szynki pokrojonej w kostkę (można pominąć i zrobić wersję wege)
- sól, pieprz, chili, posiekana kolendra
- tłuszcz do smażenia
- do podania: ser żółty, kwaśna śmietana
Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojoną szynkę. Podsmażamy.
Zdejmujemy z ognia, studzimy, mieszamy ze startym serem.
Ugotowaną kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.
Kotleciki mogą się rozwalić jeśli będziemy chcieli je za wcześnie przewrócić na drugą stronę!
6 komentarzy
wyglądają bardzo apetycznie… ślinka cieknie 😉
zrobię!! 🙂 A jak przygotować sos pieczarkowy? 😛
Iga, potrzebujesz 300g pieczarek, 1 cebulę, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany (18% z kubeczka), sól, pieprz i np. mąkę ziemniaczaną- jeśli chcesz gęsty sos:)
Pieczarki kroisz w plastry, cebulę siekasz drobno i podsmażasz ją na maśle, dodajesz pieczarki i dusisz, aż wyparuje z nich woda. Następnie doprawiasz do smaku i dodajesz na patelnię śmietanę, chwilę gotujesz. Jeśli chcesz gęsty sos to dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i szybko wymieszaj, żeby nie zrobiły się grudki.
To wszystko:)
Mmm bardzo lubię takie kotleciki 🙂
Pyszności:) Robiłam kiedyś podobne, tylko zamiast szynki dodałam słonecznik:) Pozdrawiam!
Chętnie wypróbuję, nie jadłam jeszcze takich kotlecików 🙂