Na obiad kotlety.
Kotlety mielone inaczej:)
Z kaszą jęczmienną, która ostatnio króluje na naszym stole.
Zamiast mięsa wieprzowego mamy tu indyka,
który jest o wiele bardziej delikatny.
Te kotlety są wyśmienite z bułką czy z ziemniakami.
Sos, który się tworzy podczas ich gotowania jest
idealny do maczania w nim pajdy chleba!:)
Jeśli wolicie przepis z mięsem wieprzowym w roli głównej zajrzyjcie: KLIK
To drugi przepis w ramach “Szybkie, tanie, dietetyczne”.
Składniki na 4 porcje:
- 300g mięsa z indyka (u mnie pierś)
- 1 cebula
- 1 dymka
- 1 marchewka
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- oregano, bazylia
- 1l rosołu
- sól, pieprz
Mięso mielimy, do maszynki do mielenia wkładamy również marchewkę.
Cebulę oraz dymkę siekamy drobno (część szczypiorku zostawiamy do dekoracji).
Kaszę jęczmienną zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 10 minut, aby zaczęła pęcznieć.
Pomidory sparzamy i drobno siekamy.
Z papryczki chili wyjmujemy pestki i drobno ją kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Zmielone mięso z marchewką, cebulę i dymkę, kaszę oraz papryczkę chili łączymy w jednym naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki mięsne, wrzucamy je na patelnię i obsmażamy z każdej strony delikatnie (kulki bardzo łatwo jest rozwalić).
Do patelni dolewamy rosół/bulion oraz dosypujemy oregano, bazylię. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Przed końcem gotowania do potrawy dodajemy pokrojone pomidory- mają zmięknąć, a nie się rozwalić.
Na końcu możemy doprawić sos.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
3 komentarze
super, uwielbiam kaszę (każdą i w każdej postaci :)), więc koniecznie muszę wypróbować taką opcję 🙂
kasza… do tego takie klopsiki… niebo kocham takie obiady !
super 🙂